Pokličite nas: 051 81 71 66 Delovni čas: 8.30 - 16.00

POMEMBNO:
TEČAJE VODIJO NAŠI LICENCIRANI UČITELJI SMUČANJA, KI SVOJO LICENCO VSAKO LETO POTRJUJEJO PRI SMUČARSKI ZVEZI SLOVENIJE, KAR JE TUDI POGOJ ZA DELO V NAŠI ŠOLI.

PRIPOROČAMO:

 • ŠOLO VARNEGA SMUČANJA, ALI VSE KAR BI VSAKDO MORAL VEDETI O SMUČANJU
 • ODPRAVA NAPAK V TEHNIKI SMUČANJA
  • Program je namenjen za smučarje, ki želijo izboljšati svoje znanje. Priporočamo ga dobrim smučarjem (vsaj nadaljevalci), da izpilijo nianse v tehniki smučanja ali na začetku sezone, spet kar najhitreje pridejo v dobro smučarsko formo.
  • Program vsebuje videoanalizo in svetovanje o opremi (svetovanje za morebitni nakup opreme za prihodnje, kakšno opremo naš strokovnjak priporoča...)

SODELUJTE Z NAJBOLJŠIMI in POSTANITE ŠE BOLJŠI!

ZA ZAČETNIKE PRIPOROČAMO IZBIRO KRATKIH SMUČI DEDRA 90 ALI 125 cm, NAPREDEK PRI UČENJU JE VELIKO HITREJŠI. S TEM POSTANETA UŽITEK IN ZABAVA NA SNEGU VEČJA.

Tabela izbere smuči glede na znanje smučarja

Znanje smučarjaDolžina smučiTrdotaRadij zavojaTip smučiBarva proge
Začetniki oz. slabši
smučarji
od -10 do -20 cm krajše
od višine smučarja
mehke smuči R 10m - 16m allround smuči MODRE
Dobri smučarji od -5 do -15 cm krajše
od višine smučarja
mehke ali trše smuči R 10m – 16m allround smuči,
all mountain smuči
SL
MODRE
RDEČE
Zelo dobri smučarji od -10 do +10 cm
glede na višino smučarja
trše smuči R 12m – 18m allround smuči
all mountain smuči
SL
VSL
MODRE
RDEČE
ČRNE
Odlični, vrhunski smučarji od -15 do +20 cm
glede na višino smučarja
najtrše R 13m – 21m all mountain smuči
SL
VSL
Freeride/ Freestyle
MODRE
RDEČE
ČRNE
SNEŽNI PARKI

Allround (vsestranske smuči), za rekreativne smučarje, pokrivajo širšo skupino smučarjev od začetnikov do boljših rekreativcev. Široka uporabnost  in  ugodna cena odlikujeta ta tip smuči.
All mountain smuči so širše smuči po vsej svoji dolžini vsestransko uporabne tako na urejenih smučiščih, kot v celcu in neurejenem smučišču...


Z  BOLJŠIM ZNANJEM SMUČANJA SE ZMANJŠUJEJO OMEJITVE GLEDE IZBIRE SMUČI.

PRIPOROČAMO!
ZA ZAČETNIKE PRIPOROČAMO IZBIRO KRATKIH SMUČI DEDRA 90 cm ALI 125 cm, NAPREDEK PRI UČENJU JE VELIKO HITREJŠI. S TEM POSTANETA UŽITEK IN ZABAVA NA SNEGU VEČJA.

IZBIRA SMUČARSKIH ČEVLJEV: Smučarski čevlji spadajo med najvažnejši del opreme. V zadnjem času so tako kot smuči razvili tudi čevlji, kot posledica razvoja tehnike smučanja. Posledično omogočajo obremenitev celega stopala in večji nagib kolen, bokov ter celega telesa vstran oziroma v zavoj.
Pomembno je, da dolžina smučarskega čevlja ni večja od številke noge, da drži peto (ne sme se dvigovati), da ima smučarski čevelj nagib naprej in da ni previsok.
Model smučarskega čevlja (trdoto plastike) izberemo glede na naše smučarsko znanje in sposobnosti, saj bomo v nasprotnem primeru z neustreznimi ali pretrdimi čevlji težko smučali.
Pomembno je tudi, da so smučarski čevlji udobni. Pri ženskah moramo biti pozorni pri izbiri, saj imajo zadnjo mečno mišico nižjo kot moški, zato je ženski čevelj nižji in v zgornjem delu širši.

IZBIRA SMUČARSKIH PALIC: Sodobne smučarske palice so iz aluminija ali karbonske s plastičnim ročajem in krpljico.
Pomembna je pravilna izbira dolžine. V trgovini pravilno dolžina izberemo tako, da palico obrnemo na način, da je ročaj na tleh, jo primemo pod krpljico, pri tem pa naj bi imeli v komolcu pravi kot 90°.

IZBIRA ČELADE: Po zakonu je obvezna za otroke do 15 leta starosti, priporočljiva pa je tudi za ostale smučarje. Zaradi napredka v smučarski tehniki in moderne opreme prihaja do vse večjih hitrosti in obremenitev smučarjev ter s tem do večje verjetnosti nevarnih padcev ali trkov z drugimi smučarji. Glede izbite je pomembno, da vas ne tišči in da ni prevelika (ne skače na glavi).

IZBIRA OČAL: Ščitijo pred mrazom, vetrom in soncem. Biti morajo varna, to pomeni iz upogljive plastike, znotraj zaščitena z mehko peno in ustreznim steklom - glede na vremenske razmere. Osnovno pravilo je. Da se v visokogorje in predvsem na sneg podajamo le s primernimi zaščitnimi očali, kajti infrardeči in ultravijolični žarki v višinah lahko povzročijo hudo vnetje oči z začasno slepoto (snežna slepota)


IZBIRA OPREME ZA OTROKE (Ne pozabimo, da otrok potrebuje kvalitetno, predvsem prilagojeno opremo).

 • SMUČI:
  • Naj bodo rajši malo krajše kot daljše, ker bo lažje vodil krajše in lažje smuči, kot dolge in težke.
 • SMUČARSKI ČEVLJI:
  • Naj bodo nizki in mehki, da se bo otrok lahko naslonil z golenmi na jezik in s tem težišče potisnil naprej, kajti najpogostejša napaka otrok je, da imajo težišče nazaj.
 • OBLAČILA:
  • Naj bodo topla in nepremočljiva, rokavice na en prst in z vrvici, da jih na izgubi.
 • ČELADA:
  • Po zakonu je do 15 leta obvezna, naprej pa priporočljiva. Čelada naj bo primerne velikosti – pod čelado ni dodatne kape.